20 grudnia 2013

BIGOS WEGETARIAŃSKI

SKŁADNIKI:
1 kg kapusty kiszonej, po odciśnięciu soku
2 kostki tofu wędzonego*
100ml oliwy z oliwek
500g pieczarek
1 duża cebula
50g suszonych grzybów
50g wędzonych suszonych śliwek**
5-6 suszonych pomidorów
2 łyżki melasy
4 łyżki sosu sojowego
2 łyżki suszonego majeranku
1 łyżka suszonego tymianku
6 ziaren ziela angielskiego
4 ziarna jałowca
5 liści laurowych
czarny pieprz do smaku
woda

*1 kostka tofu = 180g
** można zastąpić 80g zwyczajnych śliwek suszonych

  • W dużym garnku rozgrzewamy oliwę, na którą wrzucamy pokrojone w 1cm. kostkę tofu. Tofu smażymy do zrumienienia, od czasu do czasu mieszając.
  • Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz pokrojone w plasterki pieczarki. Smażymy do momentu aż cebula zacznie stawać się szklista.
  • Dodajemy kapustę, mieszamy dokładnie całość i dusimy kilka minut.
  • Dodajemy wszystkie pozostałe składniki i całość zalewamy ok. 500-700ml. wody. Dokładnie mieszamy.
  • Gotujemy pod przykryciem, do zupełnej miękkości kapusty, czyli ok. 2 godzin, od czasu do czasu mieszając. W razie potrzeby dolewamy wody, aby bigos się nie przypalił.
Print Friendly and PDF

7 komentarzy:

  1. Czekałam na bigos i się doczekałam! Super, dzisiaj robię bo jak wiadomo bigos musi przeleżeć pare dni :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Otoz nie musi. Jak sie doda troche musztardy (lyzka od zupy na sredni garnek) to tak jakby lezal przez tydzien.

      Usuń
  2. ......... a gdzie koncentrat pomidorowy?????????

    OdpowiedzUsuń
  3. Widzę, że robimy bardzo podobny bigos. Wegańskie bigosy rządzą! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobiłam na święta i wyszedł fenomenalny! Oprócz tofu wędzonego, dodałam kiełbaski wędzone Polsoja. Wszyscy byli zachwyceni, więc z pewnością jeszcze tej zimy bigos pojawi się na stole. Dzięki za przepis i pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się niezmiernie, że smakowało :) Pozdrawiam!

      Usuń


* BARDZO PROSZĘ, ABY OSOBY ANONIMOWE PODPISYWAŁY SIĘ U DOŁU SWOIM IMIENIEM LUB KSYWĄ - UŁATWI TO WSPÓLNĄ KOMUNIKACJĘ *