17 listopada 2012

FENKUŁ Z QUINOA I WARZYWAMI

Pierwotny pomysł zaczerpnięty z ugotuj.to, został zmodyfikowany nieco przeze mnie i zmieniony na wegańską wersję :)


SKŁADNIKI:
2 większe bulwy fenkuła
100g quinoa
1 łyżka oliwy
1 czerwona cebulka, pokrojona w kostkę
1/2 czerwonej papryki, pokrojona w kostkę
100g tofu, tym razem użyłam wędzone ale naturalne sprawdza się równie dobrze
6-7 małych pieczarek
1 mały pomidor, obrany ze skórki i pokrojony w kostkę
kawałeczek imbiru, można użyć w proszku ok 1łyżeczki
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka kozieradki
sos sojowy, pieprz ziołowy, do smaku
6 łyżeczek śmietanki roślinnej, u mnie sojowa
garść lekko posiekanych orzechów laskowych, dobrze sprawdzają się także orzechy włoskie.

  • Quinoa gotujemy w 2 filiżankach lekko osolonej wrzącej wody. Średni czas gotowania to ok. 10-12 minut.
  • Fenkuła gotujemy ok. 10-20 min. w osobnym garnku, uprzednio wycinając głąb i rodzielając kolejne  jego warstwy. Najdorodniejsze gotujemy, pozostałe oraz środek siekamy w kostkę, posłużą one do farszu.
  • Na oliwie podsmażamy cebulkę wraz z pozostałym i posiekanym wcześniej fenkułem. Następnie dodajemy paprykę, pieczarki oraz pomidor.
  • Do warzyw dodajemy quinoa oraz przesiekany imbir i pozostałe przyprawy.
  • Wykładamy do miseczki, dokładnie mieszamy.
  • Blachę do pieczenia wykładamy papierem, fenkuła napełniamy farszem. Każdą sztukę polewamy 1 łyżeczką śmietanki i posypujemy orzechami.
  • Zapiekamy ok. 10-15min. w 200-250°C
Print Friendly and PDF

1 komentarz:


* BARDZO PROSZĘ, ABY OSOBY ANONIMOWE PODPISYWAŁY SIĘ U DOŁU SWOIM IMIENIEM LUB KSYWĄ - UŁATWI TO WSPÓLNĄ KOMUNIKACJĘ *